Christelijk Lyceum Zandvliet

Pasklaar 15 december: Christelijk Lyceum Zandvliet

Zandvliet College van architectenbureau DP6

schoolArchitect: DP6 architectuurstudio.

Het nieuwe gebouw van het Christelijk Lyceum Zandvliet ligt op een prachtige binnenstedelijke plek in Den Haag: de voorgevel ligt aan de Bezuidenhoutseweg en de achtergevel grenst aan het Haagse Bos. Het Christelijk Lyceum Zandvliet is een school voor gymnasium, atheneum en havo; een ondernemende en creatieve school met een heldere structuur en persoonlijke karakter. Het ontwerp van DP6 architectuurstudio voor de nieuwe school sluit hierbij aan: een gebouw met een open karakter en een heldere plattegrond, waar veel ruimte is voor diversiteit en open werkplekken. Op 15 december kun je deelnemen aan de rondleiding door het pas opgeleverde gebouw.

Tussen stad en bos
In het ontwerp legt de voorgevel legt de relatie met de stad door het gebruik van natuursteen, terwijl de boszijde een open en transparant gezicht heeft en een optimale verbinding legt met het bos. De gymzaal steekt uit de gevel en de gevel loopt daarboven trapsgewijs weer terug naar de bovenste verdieping. De zijgevels laten de diversiteit aan ruimten zien en tonen als het ware de dwarsdoorsnede van het gebouw.

Herkenbare vakkenclusters
Op elke verdieping ‘huist’ een vakkencluster, zo is er een verdieping voor de talen, een verdieping voor de exacte vakken met practicumlabs, een verdieping voor de zakelijke vakken en een verdieping voor kunst, muziek en sport. Door het optillen van de sportzalen is de begane grond vrijgehouden voor de aula die van voor- tot achterzijde doorloopt tot aan een buitenterras voor leerlingen dat grenst aan het Haagse Bos.

architectuur achtergevel

Als in een herenhuis loopt een grote trap naast de onderwijsruimten omhoog. De trap biedt overzicht en een heldere structuur en verbindt de verschillende vakkenclusters met elkaar. Al bij binnenkomst kijk je helemaal omhoog en wordt alvast het zicht geopend naar boven. Vanaf de trap geven de afslagen een kijkje in de verschillende vakkenclusters die per verdieping de herkenbare leeromgeving vormen. De multifunctionele werkruimtes vormen het hart van elk cluster, staan in contact met de onderwijs- en instructieruimten en nodigen uit tot samenwerken en ontdekken. De vides leggen de verbinding tussen de clusters, die de sfeer van het vak uitademen met vitrines en expositiewanden. De open plattegrond is per vakkencluster flexibel in te vullen met halfhoge wanden met lockers of interieurelementen, zodat docenten en leerlingen een passende plek voor hun activiteit kunnen vinden en het onderwijs in diverse vormen gestalte kan krijgen.

  • Datum: dinsdag 15 december 2015
  • Adres: Bezuidenhoutseweg 40, Den Haag

Programma:


  • 17:30 uur inloop
  • 18:00 uur toelichting project door
    • Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio)
    • Alphons den Heijer (rector Christelijk Lyceum Zandvliet)
    • Chris Bosveld (Pieters Bouwtechniek Delft)
  • 18:30 rondleiding

De rondleiding is vrij toegankelijk, aanmelden is deze maand niet nodig.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook of volg ons op Linkedin.

zandvliet_lyceum_dp6_4

Leave a Comment

*